top of page

Biography

Iris Tjoonk

 

Iris Tjoonk (1992), begon op negenjarige leeftijd met trombone lessen bij Hans Schippers aan de muziekschool De Triangel in Ruurlo. Ze startte met piano en compositielessen bij José de Bree op haar dertiende. Vervolgens werd ze op zestienjarige leeftijd aangenomen voor de vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam voor de hoofdvakken trombone bij Ivan Meylemans en compositie bij Willem Jehts en later ook bij Joël Bons en Wim Henderickx. Sinds 2011 studeert ze daar trombone bij Pierre Volders, Remko de Jager en Jörgen van Rijen. Juni 2015 studeerde ze af in Amsterdam voor Bachelor of music trombone.

Iris won in 2007 de jong talent prijs bij de compositiewedstrijd van het Nederlands blazers ensemble waardoor ze de kans kreeg enkele lessen te volgen aan het ‘koninklijk conservatorium’ in Den Haag bij Calliope Tsoupaki. Haar eerste compositie voor symfonie orkest ging in première in 2008, gespeeld door Symfonia Jong Twente. Met dit stuk won het orkest prijzen op het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonie orkesten 2009 te Rotterdam en op het Summa cum Laude Festival 2010 te Wenen in de gouden zaal van het Wiener Musikverein. In 2013 schreef ze een werk voor het ‘Dutch Trombone Ensemble’ dat haar première beleefde op ‘Slidefactory trombone festival 2013’. In de tussentijd schreef ze vele werken voor uiteenlopende bezettingen.

In 2009 speelde Iris haar eerste reeks solo-concerten in de achterhoek en in Bad Bentheim waar ze met orkest soleerde met het trombone concerto van Rimsky-Korsakov.

In 2012 won Iris een tweede prijs op trombone in de regio finale van het Prinses Christina Concours te Haarlem.

In 2012 deed ze een zomercursus oude muziek op authentieke instrumenten bij het Caecilia concert met een afsluitend concert op ‘Festival Oude Muziek Utrecht’.  Sinds die tijd speelt ze in oude-muziek ensembles met andere conservatorium studenten. Vanaf 2014 heeft ze ensemble lessen op het conservatorium van David Staff. In September 2014 start Iris hiernaast met lessen bij Adam Woolf via het Utrechts Conservatorium

In 2013 won ze de eerste prijs met haar stuk ‘T 27, Trio for Brass’ op het Prinses Christina Compositieconcours waarna ze masterclasses compositie volgde bij Florian Magnus Maier en Martijn Padding.

Sinds 2013 is Iris mede oprichter en artistiekleider van ‘Mixed Art Ensemble’ waarin ze zowel als tromboniste, actrice en als componiste actief is.

Iris heeft op zowel tenor- als alt-trombone in verschillende orkesten en ensembles meegespeeld waaronder het 'Jong Trombone Collectief', 'NDR Discover Music', 'Groot Entree Orkest 2009', 'Symfonia Jong Twente' een educatie project van het ‘Rotterdams Philharmonisch Orkest’, 'Deutsche Philharmonie Bonn' en 'van wassenaer consort'. Ook speelt ze regelmatig gelegenheids projecten mee op baroktrombone. Met deze groepen gaf ze concerten op verschillende grote podia in binnen en buitenland onder andere in het Concertgebouw in Amsterdam,  Sparkassen Arena in Kiel, de Doelen in Rotterdam, Muziekcentrum Enschede en in het Wiener Musikverein. Als solist trad zij op tijdens de ‘dag van de romantische muziek 2012’ te Rotterdam en het ‘grachten festival 2012’ te Amsterdam en deed ze andere kleine solistische optredens. Tevens organiseerde ze als aanloop naar de ‘dag van de romantische muziek’ twee eigen concerten in de Achterhoek. In 2014 trad zij als solist op bij de winterconcert serie van Symfonia Jong Twente met een eigen arrangement van de Romance van C.M. von Weber voor trombone en symfonie orkest. In dat zelfde jaar trad ze als solist op tijdens de Frankfurter Musik Messe te Frankfurt.

Ook volgde ze masterclasses bij bekende trombonisten als: Bart van Lier, Michel Becquet, Joe Alessi, Ian Bousfield, David Bruchez, Jonas Bylund, Weston Sprott, Blair Bollinger, Nils-ole Bo Johanssen e.a. en voor barok trombone bij: Daniel Lassalle, Wim Becu en Adam Woolf.

bottom of page