top of page

Componist

 

Iris begon met componeren in 1999 op 7 jarige leeftijd. Ze leerde zichzelf het notensysteem aan door lijntjes te tellen en dit te koppelen aan de klanken en de toetsen van een keyboard.  Omdat ze van muziek hield, maar geen bladmuziek had bleef ze hiermee doorgaan. Toen ze in 2002 begon met trombone lessen insprireerde haar leraar 'Hans Schippers' haar om hiermee door te gaan en bracht haar op haar 13e in contact met haar eerste piano en compositie leraar 'José de Bree' welke haar onderrichte in piano, compositie en introductie in muziektheorie en contrapunt. 

Op haar 14e won ze de 'jongtalentprijs' bij de compositie wedstrijd 'opweg naar het nieuwjaarsconcert' van het 'Nederlands Balzers Ensemble'. Tengevolge waarvan ze een aantal lessen kreeg van Calliope Tsoupake aan het conservatorium van Den Haag. Dat zelfde jaar nog kreeg ze haar eerst opdracht compositie voor jeugd-symfonieorkest. Binnen twee weken had ze het stuk 'the dances of nature' af en stond het van 2008 tot 2012 op het programma bij 'Symfonia Jong Twente' en werd het gespeeld in beroemde concertzalen als: Muziekcentrum Ensechede, De Doelen Totterdam en het Wiener Muziekverein. In 2009 werd het zelfs gespeeld bij 'De klassieken' op Radio 4 door Maartje van Weegen. Het orkest won prijzen met dit stuk op het programma op het 'Nationaal councours voor jeugdsymfonieorkesten 2009' te Rotterdam en het Weense 'Summa cum laude festival 2011' in de Goudenzaal van het Wiener Musikverein.

 

Op haar 16e werd ze aangenomen voor de vooropleiding composietie bij Willem Jehts, Joel Bons en Wim Henderickx, waar ze studeerde tot en met 2012. In 2011 en 2012 kreeg ze opdracht om te schrijven voor het 'eerste jaars blazers ensemble' van het Conservatorium van Amsterdam. Zij voerden haar stukken "iets mytologisch" en "one day in spring" uit. 

Eveneens in 2012 voerde ze haar stuk 'The lake between the mountains' voor trombone en orgel uit op het Amsterdamse 'Grachtenfestival', samen met organist 'Jos van der Kooy' in de Westerkerk. 

In 2013 won ze de eerste prijs op het Nederlandse 'Prinses Christina compositie concours' met haar compositie T27 trio for Brass. Wat haar de mogelijkheden bood een aantal lessen te nemen bij vooraanstaande Nederlandse componisten: Martijn Padding en Florian Magnus Maier. Dat zelfde jaar kreeg ze de opdracht om een stuk voor de 9 trombone van 'Dutch Trombone Ensemble' te schrijven. Dit stuk, 'secretly a Dutch mystery', werd door hen uitgevoerd op 'Slidefactory European Trombone Festival 2013' in 'De Doelen' te Rotterdam.

Ze speelde haar eigen compositie 'The bird's flight' voor trombone en piano op verschillende solo recitals, waaronder een presentatie op de 'Frankfurter Musik Messe' (2014) 

 

Ze gelooft in de filosofie, dat je, om een goede componist te worden, meerdere instrumenten van verschillende categorien moet kunnen spelen. Daarom nam ze lessen op: Blokfluit, Trombne, Piano, Viool en Orgel.

 

Heeft u een ensemble of orkest en bent u geïnteresseerd geraakt in haar compostities, dan kunt u kijken onder composities en arrangementen of contact opnemen voor werk op maat. 

 

 

 

 

 

Dances of Nature is a price winning composition of Iris Tjoonk(1992), first time officially performed by Symfonia Jong Twente at the National Contest for Youth Orchestras (2009) in Zutphen, The Netherlands. The first try-out concert was at 01-10-2008 in Neuenhaus (Germany).  A striking feature of this work are the jungle sounds made by the musicians: for example, they whistle like birds and stamp their feet like elephants.

Recorded on June 19'th 2010 in the Muziekcentrum in Enschede, The Netherlands.

 

© on the music Iris Tjoonk 2008

T 27 trio for Brass is a composition written by Iris Tjoonk (1992) in 2012. With this composition she won the 1st price in the conservatory category at the 'prinses christina compositie concours 2013' in The Hague.  © Iris Tjoonk 2012

'De blauwe beer mediteert fietst en droomde over een grote roze olifant' voor trombone solo (2016)

uitvoering 'mixed art ensemble'  © Iris Tjoonk muziek en uitvoering 2016 video Manuel Gutierrez Rojas

bottom of page